hoofdmenu
  • Club
  • Ledeninformatie
  • Evenementenlocatie
  • Contact
  • Leden login
Taal
  • Nederlands
  • English
  • © Copyright 2008-2021
    De Koninklijke Industrieele Groote Club
Menu
  • Algemeen
  • Historie
  • Bestuur
  • Sprekers archief
  • Huisregels
  • Clubmagazine

Koninklijke Industrieele Groote Club

De Club kan haar oorsprong herleiden tot de patriottische leesgezelschappen halverwege de 18e eeuw. Via diverse ontwikkelingen en fusies komt in 1975 de naam Industrieele Groote Club tot stand door een fusie tussen de Industrieele Club en De Groote Club 'Doctrina et Amicitia'. In 2013 heeft de Club het predicaat Koninklijk gekregen.

Leden zien de Club als een tweede huiskamer. Waar een warme, vertrouwde sfeer heerst met klassieke zalen en rijke kunst en cultuur. Het is dé plek waar u kunt vergaderen, lunchen of ontspannen samen met leden en vrienden. Dat is precies het doel van de Club: het sociaal verkeer tussen gelijkgestemden stimuleren en zakelijke en maatschappelijke interesses bij elkaar brengen. En voorzien in de gedeelde culturele belangstelling, en deze bevorderen.

Naast een sociëteit en businessclub voor leden, is er ook ruimte voor privé aangelegenheden, congressen of andere zakelijke evenementen voor derden. Altijd tot in de puntjes verzorgd. In schitterende ruimtes en mooie vertrekken. Met een divers en verrassend menu onder leiding van onze chef-kok Remco Hoffmeister.

Historie

De Groote Club Doctrina et Amicitia

In 1788 werd Doctrina et Amicitia opgericht. Een leesgezelschap waarvan de meeste leden lid waren van de in dat jaar de verboden patriottische club ‘Vaderlandsche Sociëteit’. Afkomstig uit de Amsterdamse koopmansstad, de rechterlijke macht, het notarisambt en de ambtenarenwereld. Het was een ontmoetingsplek waar revolutionaire comités werden gevormd.

In 1872 werd Sociëteit de Groote Club opgericht die ten doel had 'in goed ingerichte lokalen het gezellig verkeer te bevorderen tussen haar leden'. Daartoe werd het pand gebouwd op de hoek van de Kalverstraat en de Dam. In 1922 fuseerde Doctrina et Amicitia met Sociëteit de Groote Club; zij gingen samen verder onder de naam 'Sociëteit De Groote Club Doctrina et Amicitia'.

In de Tweede Wereldoorlog werd het pand door de Duitse bezetters in beslag genomen en doorverkocht met de toezegging dat de Club het pand na de bevrijding zou kunnen terugkopen. Deze toezegging werd helaas nooit op schrift gesteld. Uiteindelijk heeft de Club tot 1975 het pand gehuurd totdat zij de inmiddels sterk gestegen huurprijs niet meer kon opbrengen.

Een fusie in datzelfde jaar met de Industrieele Club bracht uitkomst. Beide clubs besloten om het sociëteitsleven in de lokaliteiten van de Industrieele Club voort te zetten onder de naam van de 'Industrieele Groote Club' (IGC).

De Industrieele Club

In april 1913 werd in het huis van ondernemer de heer Goedkoop besloten om de Industrieele Club op te richten, met als doel een centrum te stichten voor de in opkomst zijnde Nederlandse industrie en handel. De oprichters waren grootindustriëlen en overige ondernemers verspreid over heel Nederland. Het was een nationale vereniging, met als vestigingsplaats Amsterdam.

De Industrieele Club startte in 1913 met 178 leden, maar had nog geen huisvesting. Daar kwam verandering in toen door de Industrieele Club in de jaren 1913-1916 op de Dam het pand ‘Industria’ werd gebouwd. Op 8 januari 1916 nam de Club haar intrek in haar eigen sociëteitsgebouw. Inmiddels telde de Club 300 leden, voornamelijk bedrijven.

De Koninklijke Industrieele Groote Club

Onder de naam 'Industrieele Groote Club' wordt sinds 1975 het sociëteitsleven voortgezet in het huidige sociëteitsgebouw “Industria”. Tot op de dag van vandaag beschikt de Club nog steeds over de parterre en de eerste en tweede verdieping. In 2013 ontving de Club het predicaat Koninklijk en heet sindsdien de Koninklijke Industrieele Groote Club.

Het huidige ledenbestand bestaat uit bedrijfsleden (afgeleid van de Industrieele Club) en particuliere leden (afgeleid van de Groote Club ‘Doctrina et Amicitia’). (De Club is een eigen wereld in de stad. Waar leden samen met hun gasten kunnen ontspannen.

Sinds 1969 is het voor vrouwen mogelijk om lid worden bij de Club. Momenteel is 40% van het aantal bezoekers van Clubactiviteiten vrouw.

Gebouw 'Industria'

Het gebouw van de Industrieele Club werd ontworpen door architect Foeke Kuipers. Voor het ontwerp van Industria liet Kuipers zich inspireren door de even verderop gelegen Beurs van Berlage. Ook Industria is opgetrokken uit baksteen afgewisseld met natuurstenen elementen en sculpturen die zorgvuldig in het gevelvlak zijn weggewerkt. Een andere overeenkomst met de Beurs van Berlage is dat elk van de vier gevels, afhankelijk van de stedenbouwkundige context, verschillend is vormgegeven.

Met de bouw werd in 1913 een begin gemaakt. Bij het grondwerk stuitte men op de overblijfselen van de middeleeuwse sluismuren van de dam in de Amstel. Het bleek de sluis te zijn waarop de legende van het buskruitschip steunt, waarvan het zogenoemde 'trommelen op de Beurs' (voetnoot opnemen) afkomstig is. Na meerdere onderbrekingen werd de bouw voltooid op 8 januari 1916. Op die dag kon het gebouw officieel worden geopend door de toenmalig minister van Landbouw, Nijverheid en Handel, de heer Posthuma.

Kuipers ontwierp niet alleen het gebouw, maar hij was ook verantwoordelijk voor de afwerking. Deze eenheid tussen architectuur en inrichting maakt Industria tot het illustere rijtje gebouwen uit de vroege twintigste eeuw dat als 'gemeenschapskunst' is ontworpen: kunst en kunstnijverheid ondersteunen en het accentueren van de architectuur.

De door Foeke Kuipers ontworpen inrichting is deels intact gebleven. Behalve de nagelvaste onderdelen zoals de parketvloer, houten lambriseringen en plafonds, zijn ook diverse in decoratief smeedijzer vervaardigde lampen en hekjes, glas-in-loodschermen en het meubilair nog authentiek. Hoewel iedere zaal een eigen karakter heeft, is er een duidelijke lijn te zien tussen de zalen onderling. Onder andere door de houten lambriseringen, glas-in-loodramen en plafonds met vierkante velden.

Bestuur

Douwe Lodewijk

Voorzitter, Interne organisatie - voorjaar 2023 herkiesbaar

Hélène Propsma

Vicevoorzitter, Secretaris, Tafels- en Clubactiviteiten - voorjaar 2022 herkiesbaar

Frank van 't Geloof

Penningmeester, Ledenwerving, Erfgoed - najaar 2023 herkiesbaar

Remco Pot

Ballotage, Horeca - voorjaar 2021 herkiesbaar

Aileen de Witte

Reciprociteit, Netwerken en Alumniclubs - najaar 2021 herkiesbaar

Mathieu Meyer

Gebouw - voorjaar 2021 niet herkiesbaar

Job Voorhoeve

Communicatie, Ledenbehoud - najaar 2021 herkiesbaar

Historisch Sprekers Archief

"Verba volant”… in het gebouw Industria zijn sinds de opening in 1916 heel wat woorden vervlogen. Prominenten uit de politiek, het openbaar bestuur, het bedrijfsleven, uit de kunsten of de wetenschap hebben voordrachten gehouden en zijn in gesprek gegaan met hun publiek.

De Industrieele Groote Club - sinds enkele jaren ‘Koninklijk’ - berust op vier pijlers. Dat is in de eerste plaats de gemeenschap van Clubleden. Daarna volgen het markante onderkomen en de mensen die de Club laten floreren door ervoor te zorgen dat het de leden en hun gasten aan niets ontbreekt. De bijeenkomsten vormen de vierde - niet de minst belangrijke - pijler.

Bij die bijeenkomsten hebben minister-presidenten (al dan niet in spe), ondernemers, CEO’s, professoren, kunstenaars van naam en faam de Clubleden en hun gasten toegesproken. Enkele voorbeelden: regeringsleider Ruud Lubbers, voetballegende Sjaak Swart, groot-industrieel Sydney van den Bergh en Eurocommissaris Neelie Kroes.

Het online Historisch Sprekers Archief laat zien wie die honderden sprekers waren en waarover zij spraken. Welgeteld zijn er tot begin 2020 zo’n 3.000 bijeenkomsten geweest. Raadpleging van het Archief brengt snel zicht op honderd jaar gesproken woord aan de Dam 27! Dit vluchtig erfgoed is interessant voor iedereen met belangstelling voor de Club. En voor (kandidaat) sprekers kan het een extra stimulans zijn zich er niet met een Jantje van Leiden van af te maken als zij zien in welk illuster gezelschap zij worden opgenomen, nog eens onderstreept door de uitreiking van het Certificaat van Waardering na afloop van hun voordracht.

Zoeken in het archief

Op naam

Naam, functie

    Dynamische Stad

    Van hoofdstad naar metropool

    Cees Dam - Architect

    • 1992 - Een visie op de architectuur in Amsterdam

    Jan Doets - Kwartiermaker Zuidas-Dok

    • 2006 - De Zuidas als Europese toplocatie

    drs. Anne Joustra - secretaris-directeur Vervoerregio Amsterdam

    • 2016 - Metropoolregio Amsterdam: grootspraak of realiteit?
    • 2018 - Metropoolregio Amsterdam: feit of fictie?

    Huisregels

    Doelstelling

    Het is onze doelstelling om het sociaal verkeer tussen gelijkgestemden te stimuleren en zakelijke en maatschappelijke interesses bij elkaar te brengen. Daarnaast organiseert de Club diverse activiteiten om in de culturele belangstelling van haar leden te voorzien. Dat gebeurt altijd ongedwongen, voor zowel de leden onderling, als ook in het contact met gasten.

    De Club hecht aan goede omgangsvormen met respect voor elkaar en oog voor elkaars privacy. De sfeer is ongedwongen, vertrouwd en warm, maar ook hier geldt een aantal huisregels.

    Algemeen

    Ieder lid wordt geacht de huisregels van de Koninklijke IGC te kennen en na te leven.

    • Het hoort bij onze mores om met anderen kennis te maken en een gesprek aan te knopen, er blijft nooit iemand alleen in de bar of Clubzaal staan
    • Houd rekening met anderen en wees niet te rumoerig
    • Het uitwisselen van visitekaartjes gebeurt discreet
    • Medewerkers worden altijd met respect bejegend
    • Praktische aanwijzingen van medewerkers worden altijd opgevolgd;

    Bij Club- Tafelactiviteiten is geen tafelindeling; leden en hun gasten gaan met anderen aan tafel en dus worden er nooit tafels of zitplaatsen 'gereserveerd'.

    De huisregels gelden niet voor gasten in verhuurde zalen. Een gast die toegang heeft tot een verhuurde zaal, heeft zonder introductie van een IGC-lid, géén toegang tot het ledengedeelte (Clubzaal, eetzaal, bar).

    Kledingvoorschrift

    Bij een bezoek aan de Club behoren de kledingvoorschriften in acht te worden genomen. Informeer uw introducé(e)s over deze kledingvoorschriften, zodat pijnlijke situaties worden voorkomen:

    • Het kledingvoorschrift na 17.00 uur van maandag tot donderdag is tenue de ville.
      • Voor heren: een pak of combinatie van een jasje met een nette, geklede broek met bijpassende hemd en (vlinder)das, sokken en schoenen. Men houdt binnen de Club altijd het jasje aan.
      • Voor dames: nette representatieve stadskleding, inclusief een nette trui, mantelpakje (deux-pièces of rok/colbert), broekpak, robe-manteau, geklede jurk (mouwtjes over de shouder) met panty of kousen, rok of jurk over de knie, elegante laarzen, schoenen met (platte) hak.
    • Tot 17.00 uur en op de vrijdag, is voor dames én heren ook denim (spijkerstof/blue jeans) toegestaan en zijn een das en jasje niet verplicht.

    Te allen tijde zijn níet toegestaan: korte of driekwartbroeken, minirokjes, polo- of T-shirts, spaghetti bandjes, sport- of andere vrijetijdskleding, trainingspakken, sneakers, grove laarzen, sandalen, slippers, zwemkleding, leggings of andere kleding van vergelijkbare aard en voor de heren: truien.

    Tafels

    De Cub wordt mede gevormd door een groot aantal themagerichte bijeenkomsten, vormgegeven en georganiseerd door zogeheten Tafels, die met een eigen-gekozen frequentie bijeenkomen. De Club kent meer dan 35 van dergelijke Tafels en deze zijn de belangrijkste bindende factor in het Clubleven, naast de overige Clubactiviteiten.
    Het staat Tafels vrij om wel/geen introductie bij door hen georganiseerde evenementen toe te staan.

    Introductie

    Een introductie geeft, behoudens uitzonderingen, recht op toegang tot de algemene ruimten: Clubzaal, bar, eetzaal en ruimten op de tweede verdieping, waar de bijeenkomsten plaatsvinden.
    Voor evenementen wordt het introductiebeleid steeds specifiek aangegeven. Kandidaat-leden mogen nog niet introduceren.

    • Een lid mag per dag maximaal tien personen tegelijk introduceren, tenzij anders vermeld.
    • Elke introducé mag niet meer dan drie maal per kalenderjaar in de Club geïntroduceerd worden, dus wanneer iemand in een kalenderjaar reeds drie keer is geïntroduceerd, kan de betreffende persoon in dat jaar niet nog eens worden meegenomen (door welk lid dan ook).
    • Het lid is te allen tijde verantwoordelijk voor zijn of haar introducé(e)s, waaronder ook het opvolgen van de huisregels, waaronder de kledingvoorschriften en eventueel financiële verplichtingen.
    • Zonder aanwezigheid van een lid, of bij het niet nakomen van de huisregels, kan een introducé de toegang tot de Club worden ontzegd. Hij of zij kan dan gedurende één jaar niet meer worden geïntroduceerd. 
    • Het bestuur is te allen tijden bevoegd de toegang van introducees te beperken of te weigeren.

    Publiciteit & Privacy

    • Beeld en geluidsopnamen:

      Noch leden, noch hun introducés mogen geluids- en/of beeldopnames in de Clubruimten maken, zonder voorafgaande toestemming van het bestuur.
      Leden en gasten wordt gevraagd uiterst terughoudend te zijn met het plaatsen van mededelingen en stellingen in relatie tot de Koninklijke IGC of de binnen de Club gevoerde discussies en/of gehouden lezingen op social media (bijvoorbeeld Twitter en Facebook). Het combineren van die mededelingen met foto's waarop andere leden en/of sprekers te zien zijn, alsmede het citeren van uitspraken van (één van) beiden wordt niet gewaardeerd.

    • Gebruik logo:

      Op het logo en de naam van de Koninklijke IGC is merk- en auteursrecht van toepassing. Voor gebruik van het logo voor intern verenigingsgebruik, hebben leden automatisch toestemming, mits het logo niet wordt aangepast en het gebruik de goede naam van de vereniging en haar leden niet aantast. Voor gebruik van het logo in externe uitingen, is schriftelijke, voorafgaande toestemming van het bestuur/directie vereist.
      Gebruik hiervan voor publicatiedoeleinden, of daaraan verwante communicatie bestemd voor derden (op social media) is niet toegestaan.

    • 'Chatham House Rule'

      Om de vertrouwelijkheid van gesprekken binnen de club, en de openheid van (gast)-sprekers te kunnen garanderen, is op gesprekken de 'Chatham House Rule' van toepassing: Een deelnemer aan een bijeenkomst of gesprek binnen de IGC is vrij om de ontvangen informatie te gebruiken, maar nóch de identiteit nóch de connectie van de spreker(s), nóch die van andere deelnemers, mag worden onthuld. Dit geldt ook voor vermelding in social media.

    • Pers / publiciteit / nieuwe media

      Met het oog op het respecteren van elkaars privacy (leden en gasten) en zeker ook die van onze sprekers, heeft (schrijvende) pers geen toegang tot de Club, tenzij bij hoge uitzondering, na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van het bestuur.

    Gebruik van mobiele apparatuur


    Het gebruik van computers, laptops en tablets is alleen toegestaan in de bar en Clubzaal tot 17.00 uur, zonder andere gasten te storen. In de hal is het toegestaan om te telefoneren, in de andere ruimten niet. Gelieve de telefoon in de overige Clublokaliteiten uit of op 'stil' te zetten.
    U mag gebruik maken van smartphones voor het maken van afspraken en het laten zien van foto's, mits u daarmee anderen niet stoort.

    Toegang tot de club


    Leden kunnen met hun persoonlijke lidmaatschapspas de Club binnen gaan.
    Introducés melden zich altijd bij de receptie en worden bij voorkeur door het introducerend lid ingeschreven in het introductieboek. Indien een introducé op eigen rekening wil bestellen, kan men per pin bij de receptie de maaltijd voldoen en de drankjes bij de bar betalen.

    Garderobe


    (Over)jassen, hoeden, petten, (attaché) koffers, boodschappentassen, rugzakken en paraplu's kunnen bij de receptie worden afgegeven.

    Roken


    Roken, waaronder ook wordt verstaan alternatieve vormen daarvan, zoals bijvoorbeeld de e-sigaret, is niet toegestaan in de Clublokaliteiten, met uitzondering van het balkon.

    Diner bij Tafel- of Clubevent


    Indien u zich bij een Tafel- of Clubevenement voor het diner heeft aangemeld, ontvangt u na aanmelding bij de receptie een bewijs van betaling. Aan tafel wordt naar dit bewijs van betaling gevraagd. Leden zijn zelf verantwoordelijk voor een eigen afmelding of 'no show', als voor die van een introducé.

    Lidmaatschap, contributie, opzegging


    Lidmaatschap en contributie gelden per kalenderjaar; aanmelden kan het hele jaar door.
    Een opzegging dient schriftelijk te geschieden vóór 1 november.
    De lidmaatschapsfactuur dient uiterlijk voor 1 februari van het betreffende jaar te zijn voldaan.

    Handhaving


    Leden zorgen zelf voor de controle op het naleven van de huisregels. Indien u ziet dat een lid of introducé zich niet aan de huisregels houdt, kunt u het lid of de introducé daar op gepaste wijze op wijzen. U kunt ook de organisator van de bijeenkomst daarop wijzen (die vervolgens het lid of de introducé daar (wellevend) op kan wijzen), in beide gevallen zonder de gastvrijheid in het geding te laten komen.
    Mocht hieraan geen gehoor gegeven worden, dan kan de uiteindelijke consequentie zijn, dat het lid/de introducé wordt verzocht de Club te verlaten.

    Indien de orde van de sociëteit in het geding is, kunt u een lid van het bestuur, indien aanwezig, vragen handelend op te treden.

    Klachten


    Bij een klacht over eten, drinken of voorzieningen voor een evenement, is het personeel ter plaatse het eerste aanspreekpunt, zodat zij de klacht direct kunnen opvolgen.
    Bij een klacht over gedrag of voorkomen van het personeel, kunt u dit melden bij de directeur of, in zijn afwezigheid, bij een ander lid van het managementteam.
    Een klacht over de directeur of over de club, verzoeken wij u schriftelijk (per e-mail) te richten aan het bestuur.



    Clubmagazine


    Het Clubmagazine Nr. 97

    December 2020


    Het Clubmagazine Nr. 96

    Juni 2020


    Het Clubmagazine Nr.95

    December 2019


    Het Clubmagazine Nr.94

    September - December 2019


    Het clubmagazine Nr.93

    April 2019 - September 2019


    Het Clubmagazine Nr.92

    December 2018 - April 2019

    © Copyright  •  De Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam  •  Colofon