Maandag 4 maart 2024

Architectuur, Beeldende kunst & Cultuur

drs. Mark Sluiter - Tuyshin Turmendemberel

Mongolië in transitie

Mongolië is een groot land (1.564.ooo km), waarvan een substantieel gedeelte woestijn, bergen en toendra is. Qua oppervlak het 13e land ter wereld. Het heeft een bevolking van ca. 15,3 mln. Inwoners waarvan 42% woont in de hoofdstad Ulaanbataar. Het inkomen per hoofd van de bevolking is laag en groeit slechts traag. Het merendeel van de bevolking leeft van veeteelt. Daarnaast is er een belangrijke mijnbouwindustrie; bijna alle belangrijke grondstoffen zijn aanwezig. De regering probeert nieuwe economische activiteiten te stimuleren, daarbij geholpen door internationale financiële instellingen.

Mongolië is een land met een lange en interessante geschiedenis. Ten tijde van Dzengis Kahn en zijn afstammelingen (12e, 13e eeuw) vormde dit het grootste wereldrijk dat ooit bestaan heeft. Het strekte zich uit van de Donau tot de Stille Oceaan. Geleidelijk raakte het rijk verbrokkeld en de resten werden eind 18e eeuw bij het Chinese rijk gevoegd. Na de val van de Qing (Mantsjoe) dynastie in 1912 werd het gebied semiautonoom en na het binnenvallen van het (Sovjet) Rode Leger in 1920 onafhankelijk. Het bleef in de invloedsfeer van de Sovjet-Unie tot dit land in 1990 uiteen viel.

Het land kent buiten de steden bijna geen infrastructuur. Een groot deel van de bevolking leeft nog in 'gers' (ronde tenten) op de steppe en steden. Voor de meeste mensen is de voornaamst inkomstenbron veeteelt (schapen, geiten, yaks, kamelen, paarden). Het land is rijk aan grondstoffen, met een belangrijke mijnbouwindustrie. De belangrijkste mijnbouwgebieden zijn verbonden met de Russische federatie via spoorwegen.

De regering tracht nieuwe economische activiteiten te stimuleren. Daarbij wordt zij geholpen door internationale financiële instellingen, zoals de World Bank, de Asian Development Bank en de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Onder die nieuwe activiteiten zijn projecten op het gebied van milieu (Ulaanbaatar is een van de meest vervuilde steden ter wereld), gezondheidszorg, groene economie, duurzame landbouw.

Een voorbeeld hiervan is het project voor het kuuroord Shargaljuut. Hier wordt gebruikt gemaakt van geneeskrachtige bronnen, waarvan de dampen mensen met gewrichts- en longklachten verlichting en soms zelfs genezing kunnen bieden. Ook werkt Shargaljuut samen met Nederlandse- en Chinese kassenbouwers om op professionele wijze de voedselvoorziening in dit gebied te kunnen realiseren. De CEO van dit kuuroord zal hierover nadere bijzonderheden vertellen.

Mark Sluiter, IGC-lid en Senior Consultant European Bank for Reconstruction & Development (EBRD), is geboren in1963 in Amsterdam, waar hij op het Vossius gymnasium deed. Na zijn militaire dienst voltooide hij de studie economie aan de UvA. Later heeft hij de INSEAD bezocht. Hij is gaan werken als consultant en bestuurder voor instellingen op het gebied van de gezondheidszorg in binnen- en buitenland.

Tuyshin Turmendemberel, CEO Shargaljuut Medical Spa, is geboren in 1989 in Ulaanbaatar, Mongolië. Daar volgde hij de middelbare school op de Olonlog High School. Van 2008 tot 2012 studeerde hij aan de School of Business van de National University of Mongolia. Vanaf 2012 is hij betrokken bij een samenwerkingsproject van de EBRD's Business Advisory Service bij het Shargaljuut Medical Spa initiative.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →