Dinsdag 10 oktober 2023
Culinair & Entertainment
Noël Vanwittenbergh
Inleiding tot de wijnen van Californië
Hoewel de geschiedenis laat zien dat wijnstokken al in 1683 werden geplant, ontwikkelden in de 18e eeuw Spaanse missionarissen de eerste wijngaarden in Alta California. De wijnproductie kwam echt van de grond in de loop van de 19e eeuw. De productie leed onder druifluis en, vanaf 1919, de Drooglegging. Veel credits gaan naar pionier George Calvert Yount, die in 1836 begon met het planten van wijngaarden. De beroemde stad Yountville draagt zijn naam. John Patchett startte de eerste officiële wijngaard en wijnmakerij in Napa in 1854.
Vanaf de jaren '60 ontwikkelde Californië zich tot een gerespecteerde wijnregio. Het 'Oordeel van Parijs' in 1976 bevestigde dat Californische wijnen niet onderdeden voor klassiek Franse wijnen. Het eerste deel van het moderne tijdperk voor Californische wijn begon kort na het einde van de 2e Wereldoorlog toen de familie Mondavi de Charles Krug-wijnmakerij kocht. De familie Mondavi probeerde wijn te maken die gelijk was aan de beste wijn uit Europa en begon enkele van de moderne technieken te gebruiken die in gebieden zoals Bordeaux aanwezig waren
Van noord naar zuid vind je onder meer de volgende wijngebieden: Napa County - Sonoma County - Los Carneros - Santa Cruz Mountains - Monterey - Paso Robles - Santa Barbara County - Los Angeles County. In totaal is meer dan 525.000 hectare geplant voor wijndruiven in Californië in ongeveer 110 verschillende, unieke AVA's, Amerikaanse wijnbouwgebieden. Tegenwoordig is Chardonnay de meest populaire druif geplant in Californië, met bijna 95.000 geplante hectaren. Cabernet Sauvignon is een goede tweede met bijna 80.000 hectare. Merlot en witte Zinfandel genieten ook een immense populariteit.
Ook andere druiven die we uit Europa kennen vinden we in Californië terug. Merlot, Syrah, Pinot Noir,, Sauvignon Blanc , Semillon en Riesling. Petite Sirah, Grenache, Mourvedre, Malbec, Cabernet Franc, Roussanne, Marsanne, Nebbiolo en Sangiovese worden ook geteeld in wijngaarden in Californië. Californië leent zich ook om zoete wijn te maken van druiven die zijn aangevallen door botrytis, mousserende wijnen in een champagnestijl of zelfs versterkte wijnen.
Hoewel Zinfandel geassocieerd wordt met California is de in Italië veel geplante Primitivo genetisch identiek. Sinds 1999 mag de Primitivo als Zinfandel op de Amerikaanse markt mag worden gebracht.
Bijna 65% van alle wijn die in de Verenigde Staten wordt geconsumeerd, komt uit Californië. De wijn uit de Napa-vallei, vooral die op basis van Cabernet Sauvignon, blijft de meest gewilde en dure wijn. Het maakt echter slechts 4% van de totale wijnproductie van Californië uit. Als het een onafhankelijk land was, zou Californië 's werelds vierde wijnproducent zijn na Frankrijk, Italië en Spanje.
2017 was het beste jaar tot nu toe voor de Californische wijnexport. De export van alle wijn uit Amerika bedroeg 50 miljoen kisten wijn met een waarde van meer dan 1,62 miljard dollar! Meer dan 90% van die wijnen kwam uit Californië. De vraag zal naar verwachting aanhouden, vooral voor de moeilijk te krijgen, premium wijnen uit de Napa-vallei.
Maître Noël Vanwittenbergh zal een mooie selectie van Californische wijnen schenken, zodat u een goed beeld krijgt van wat Californië te bieden heeft. Voor meer informatie ➤
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.
Foto's: Archief Koninklijke IGC