Maandag 17 februari 2020

Onderwijs & Wetenschap

Prof. Dr. Henny J.G.L.M. Lamers

Op zoek naar tweeling aarde

Bijna wekelijks lezen we in de pers over de zoektocht naar tweeling aarde. Hoe komt het dat die zo moeilijk te ontdekken is? Tijdens de lezing worden de methoden besproken waarmee naar exo-planeten gezocht wordt en de fascinerende resultaten. Er zijn al meer dan 5000 exo-planeten ontdekt en meer dan 30 mogelijke tweeling aardes.

Dit onderzoek draait om de vraag: is er elders leven in het heelal? Dat kan alleen op planeten die niet te dichtbij of te ver van hun ster staan. Exo-planeten, zijn extreem moeilijk te ontdekken omdat ze duizenden malen zwakker stralen dan de ster waarom ze draaien. De eerste ontdekking in 1995 is beloond met een Nobelprijs. Er zijn twee methodes met speciale instumenten nodig. Daarmee zijn al duizenden exo-planeten ontdekt, maar bijna nog geen enkele 'gezien'! Hoe kan dat? Wat weten we van die planeten? Hoe weet je of er leven zou kunnen zijn? Kun je ook naar tekenen van leven zoeken op die planeten?

Prof. Henny Lamers,
emeritus hoogleraar astrofysica, aan de Uva gaat in op deze vragen.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Tekst: Archief Koninklijke IGC
Foto's: Archief Koninklijke IGC

← vorig evenement volgend evenement →