Donderdag 25 januari 2024

Architectuur, Beeldende kunst & Cultuur

Kester Freriks

Indonesië – het grote verhaal: lezing en tentoonstellingsbezoek

Sinds de stichting van Batavia in 1619 delen Indonesië en Nederland veel erfgoed en een te verwerken verleden. Het is tijd het grote verhaal te vertellen - over het Indië dat Columbus zocht en Magellán vond; over de Specerijeneilanden van Coen, de koffieveilingen van Multatuli, de tabaksplantages van Nienhuys en de Koninklijke Olie. Kester Freriks vertelt het grote verhaal over het culturele en historische rijkdom van Indonesië op de Club, waarop een rondleiding volgt door de Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.

De cultuur van Indonesië is een integraal deel van de Nederlandse samenleving geworden. Niet alleen het gedeelde verleden maar ook vele persoonlijke banden horen erbij. Daarom blijft het verhaal van Indonesië boeiend en actueel. Tot de verbeelding spreekt het imago van Indonesië van Javaanse sultans, Nederlandse suikerbaronnen, Balinese dansers, Britse piraten en Amerikaanse filmsterren. Aangrijpend is de historie van Nederlands-Indië en de dekolonisatie.

De Grote Indonesië-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk is een ode aan de grote culturele diversiteit die de archipel al eeuwen kenmerkt. Samengesteld als een meerstemmige biografie met aandacht voor bekende en onbekende facetten, uiteenlopende perspectieven en traumatische ervaringen. De Nieuwe Kerk kiest nadrukkelijk voor het grotere verhaal. Een verhaal dat nog altijd te weinig aandacht krijgt in de Nederlandse schoolboeken. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking met partners uit Indonesië en Nederland. Samen vertellen zij het grotere verhaal met een blik van nu. Van de hoogtijdagen van het legendarische Majapahit-rijk tot aan het huidige Indonesië met al haar beloften en uitdagingen. De tentoonstelling ontsluit de historie, maar ook nieuwe verhalen en verzwegen geschiedenissen. Ruim 300 objecten worden getoond. Van eeuwenoude archeologische vondsten, sculpturen, historische documenten en toegepaste kunst tot wajangpoppen, textiel, sieraden en mode, maar ook schilderkunst, fotografie en films.

Tegelijk met de expositie verscheen 'Atlas van Indonesië', een begeleidend rijk geïllustreerd en rijkgeschakeerd boekwerk, waaraan vooraanstaande auteurs hun medewerking verleenden. Het boek beschrijft de Indonesische geschiedenis vanaf de eerste contacten met de Nederlandse handelaren via de VOC, de negentiende eeuw tot de Onafhankelijkheidsstrijd en het hedendaagse Indonesië. Kester Freriks droeg hieraan een artikel bij over 's Lands Plantentuin, de Kebun Raya Bogor, een plek in het voormalige Buitenzorg waar hij vaak kwam en ook later is geweest.

Kester Freriks werd geboren in 1954 in Djakarta (Indonesië); zijn vader was telegrafist voor de Indonesische vliegmaatschappij Garuda. Op 1 januari 1958 keerde het gezin teug naar Nederland, want president Soekarno wilde Indonesië geheel toekennen aan de Indonesische bevolking. Freriks debuteerde in 1979 met de verhalenbundel Grand Hotel Lembang, over een gezin dat repatrieert naar Nederland. Sindsdien heeft hij een groot oeuvre aan romans en natuuurboeken geschreven, plus enkele belangrijke publicaties over Nederlands-Indië en Indonesië, zoals de biografieën over Maria Dermoût en Madelon Székely-Lulofs, alsmede het belangwekkende Echo's van Indië. De Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in verhalen en herinneringen en het omstreden maar nog steeds waardevolle pamflet Tempo doeloe, een omhelzing. Sinds 1981 is hij verbonden aan de Cultuur- en Boekenredactie van NRC.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →