Details

Donderdag 7 april 2022

Diplomatie, Openbaar bestuur & Politiek

mr. Jaap de Hoop Scheffer

'Peace in our lifetime'? Een geopolitieke beschouwing

De oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig secretaris-generaal van de NAVO neemt ons mee op 'een reis door de wereld' vanuit geopolitiek perspectief.

In het huidige en toekomstige tijdsgewricht is de wereld multi-polair geworden. We zien de opkomst van China en de teloorgang van het Westen. Het revisionistische Rusland zet steeds meer druk met een mogelijk nieuw conflict over de Oekraïne als breekijzer voor een 'Jalta II'. China heeft uitgesproken dat, uiterlijk in 2049, Taiwan weer onderdeel van een onverdeeld China zal zijn. De Verenigde Staten zijn de Verdeelde Staten geworden waarbij de wereld in spanning afwacht hoe de 'mid-terms' in aanloop naar 2024 gaan verlopen. De Europese Unie, een financieel/economische grootmacht, een politieke adolescent en een militaire dwerg, streeft naar strategische autonomie. Met de Brexit, een nieuw Duits leiderschap en Franse verkiezingen speelt de vraag hoe een nieuw Frans-Duitse as eruit gaat zien en wat dit betekent voor het leiderschap binnen Europa. Kortom, de na-oorlogse orde staat opnieuw onder druk. Onze Europese en Westerse waarden, vrede en veiligheid zijn in het geding. Herhaalt de geschiedenis zich niet maar rijmt deze wel en zijn wij getuige van een reprise van Neville Chaimberlain's 'Peace in our lifetime'?

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: Archief Koninklijke IGC

← vorig evenement volgend evenement →