Maandag 31 januari 2022
Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing
Jeroen Brenninkmeijer
De Stille Omgang, het Mirakel van Amsterdam
door Jeroen Brenninkmeijer, voorzitter van het Gezelschap van De Stille Omgang en oud IGC-lid.
Amsterdam is ook een bedevaartsoord. Sinds het Mirakel van Amsterdam in 1345 komen er, nu bijna 700 jaar lang, duizenden bedevaartgangers naar de hoofdstad voor een plechtige processie ter herdenking van dit wonder. Op deze avond neemt Jeroen Brenninkmeijer, voorzitter van het Gezelschap van De Stille Omgang en oud-lid van de IGC, ons mee in een levendige wandeling door de tijd en door Amsterdam en laat ons de sporen zien die deze Stille Omgang heeft nagelaten.
In 1578 werd de middeleeuwse sacramentsprocessie ter ere van het wonder verboden. Het uit persoonlijke devotie individueel lopen van het parcours van die processie bleef echter in de 17e en de 18e eeuw in gebruik. Ondanks de godsdienstvrijheid sinds 1795, waren processies nog steeds verboden.
Gelovigen zochten hun toevlucht tot alternatieven. Een daarvan was het doen van een stille omgang, zonder gebed, gezang, kerkelijke kledij of attributen. Dat viel niet onder het verbod. Toen het processieverbod - pas in 1983 - werd opgeheven was de Stille Omgang van Amsterdam een dermate sterke traditie geworden dat die zich tot op de dag van vandaag heeft weten te handhaven.
Het Mirakel van Amsterdam: wat vond er plaats en waarom werd dat zo bijzonder gevonden? Jeroen Brenninkmeijer vertelt over de nog altijd jaarlijkse Stille Omgang: de hoogtepunten en de tradities, het belang voor de stad, hoe de deelnemers deze beleefden en beleven. Ook laat hij de plekken en personen zien waar De Stille Omgang ons in de loop van de eeuwen langs leidt, maar ook het belang voor ons vandaag. En, hoe u zou kunnen meelopen. Kortom een bijzondere avond over een wonderbaarlijk onderwerp en een van de oudste tradities van Amsterdam (een wonder op zichzelf!).
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.