Vrijdag 11 februari 2022

Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing

Cornelis van der Bas

Rouw en Troost; van Keizerin tot Corona

Le roi est mort, vive le roi! Van de piramides van de farao's en de mausolea van de Romeinse keizers tot de ridderlijke en heraldieke begrafenissen in de Middeleeuwen en de uitvaartstoeten van de Engelse en de Franse koningshuizen in de Renaissance bevestigden rouwceremonieën vorstelijke macht en glorie. Publieke rouw na oorlogen en rampen en gevoelens van persoonlijk verlies vinden troost en uiting in dichtkunst, muziek en beelden. Huis Doorn belicht dit gevoelige onderwerp.

Onder de titel Rouw van Keizerin tot Corona vindt momenteel in Huis Doorn, het ballingsoord van de laatste Duitse keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog, een bijzondere tentoonstelling plaats. Dit omdat 100 jaar geleden zijn eerste vrouw, keizerin Auguste Victoria, hier overleed. Ook wordt het overlijden van de keizer zelf en van zijn grootmoeder koningin Victoria van Engeland belicht. De expositie schenkt niet alleen aandacht aan hofrouw, maar ook aan de wijzen van collectieve rouw na oorlogen en rampen. Zoals na de Eerste Wereldoorlog, waarvan Huis Doorn het centrale herinneringspunt in ons land is. En aan de rouw na rampen in deze tijd, zoals de Watersnoodramp van 1953, de Bijlmerramp en die van de MH 17 en natuurlijk aan het rouwen tijdens de coronacrisis. Ook wordt in de expositie de rouw bij de dood van bekende mensen als Pim Fortuyn, André Hazes en Johan Cruijff belicht. Rouw is namelijk niet alleen iets dat je zelf voelt, maar ook wat je met anderen kan delen. Dat is te zien aan bloemenzeeën op onheilsplekken, monumenten, herdenkingen en spontane gedenkplekken.

De samensteller van de tentoonstelling, conservator Cornelis van der Bas, zal tijdens zijn lezing stilstaan bij thema's als koninklijke en keizerlijke begrafenissen, publieke rouw, eten bij dood en begrafenis en moderne rouwkleding. Ook zal hij vertellen over de dilemma's waar je tegenaan loopt bij het maken van een tentoonstelling over zo'n gevoelig onderwerp.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →