Maandag 8 april 2024
Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing
Dimp Nelemans - Ludo van Well
De zee verbindt alle landen
Dat het Zeeuwse Colijnsplaat het centrum is van een uniek watersportgebied, is bij watersporters volop bekend.
Dat het Zeeuwse Deltagebied al geschiedenis maakte in de Romeinse tijd is echter voor velen nieuw en verrassend.
Waar nu Colijnsplaat ligt stond 2000 jaar geleden de Tempel van Godin Nehalennia. Deze was de spil in een internationaal handelsnetwerk. Voor Rome, destijds zeer belangrijke handelsroute, die meer dan driehonderd jaar standhield.
In 1970 werden 330 votiefaltaren van de Godin Nehalennia in de Oosterschelde voor Colijnsplaat gevonden. Leidse historici en archeologen namen de vondsten ongezien mee naar Leiden. Aan de historische tempelvondst werd verder nauwelijks aandacht besteed. Inwoners van Colijnsplaat herbouwden in 2005 de Tempel van Godin Nehalennia aan de rand van de Oosterschelde. De tempel wordt dagelijks bezocht. Men komt uit heel Europa.
Ludo van Well, jachtontwerper en beeldend kunstenaar, en onderzoekster Dimp Nelemans vertaalden de gebeitelde teksten op de Nehalennia-votieven. Zij ontdekten namen, standplaatsen, handel en rangorde van de Romeinse votief-schenkers, waarbij Godin Nehalennia vaak op een schip staat.
In 1962 zijn in de oude haven van Londen scheepsresten aangetroffen van het vrachtschip Caudicaria, waarin het hardstenen bewijs lag dat het schip 54 na Chr. van de 'overkant' kwam. Onder regie van scheepsbouwer Ludo van Well, reconstrueerden de dorpsbewoners van Colijnsplaat het Romeinse vrachtschip Caudicaria.
Ludo van Well en Dimp Nelemans van de Stichting Caudicaria nemen ons mee in een nog altijd vrij onbekend deel van onze maritieme en handelsgeschiedenis. Dimp Nelemans noteerde het hele verhaal over de vondsten, herkomst en belangrijkheid ervan in haar boek: 'Wat is Nehalennia zonder schip?' (met ontwerp- en bouwtekeningen).
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.
Foto's: ©Dimp Nelemans, ©Ludo van Well