Maandag 11 april 2022

Veiligheid & Defensie

majoor Marnis Provoost

Oekraïne en Russische manier van oorlog voeren

Na een mislukte poging om met een beperkte 'speciale militaire operatie' een snelle overgave van Oekraïne te forceren, zijn de Russische strijdkrachten overgegaan op het vertrouwde conventionele militaire optreden. Dit optreden is echter wezenlijk anders dan dat van Westerse krijgsmachten.

Marnix Provoost is onderzoeker bij het Ministerie van Defensie en heeft een actieve militaire carrière achter de rug met onder andere missies in Afghanistan en Malie. Zijn lezing zal zich richten op de militair strategische achtergrond van dit conflict en de Russische manier van oorlogvoeren.

Het is in een aantal opzichten dan ook misleidend om het Russische optreden te beoordelen vanuit een Westers militair toetsingskader. Hij zal proberen een completer beeld te schetsen van het verloop van het conflict en aandacht schenken aan het Russische veiligheidsdenken. Het is ook relevant om te begrijpen dat deze oorlog in het Russische veiligheidsdenken waarschijnlijk wordt opgevat als noodzakelijk om een op termijn existentiële bedreiging voor Rusland weg te nemen. Een gevolg hiervan kan zijn dat het Russische regime niet zal schuwen om nog verder in geweldsintensiteit te escaleren om succesvol te zijn. Doctrinair zijn de Russische strijdkrachten daarbij bewust ambigu over de drempel voor de inzet van bijvoorbeeld tactische nucleaire wapens. Ook het maken van zoveel mogelijk burgerslachtoffers is een bewuste strategie om de druk op een tegenstander op te voeren.

Het lijkt er nu op dat de vermoedelijke initiële Russische politieke richtlijnen het militaire optreden in de beginfase dusdanig hebben beperkt dat dit heeft geleid tot een aantal tactische tegenslagen. Het is echter van belang te beseffen dat tactische tegenslagen niet per definitie resulteren in een strategische nederlaag en dat een strategische overwinning niet per definitie wordt behaald via tactische successen. De Russische strijdkrachten zijn historisch gezien veerkrachtig en adaptief, en het is te verwachten dat het optreden zich, ondanks de initiële tactische tegenslagen, waar nodig zal aanpassen. In dit kader is de Winteroorlog van 1939-1940 interessant vergelijkingsmateriaal.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →