Woensdag 15 juni 2022

Culinair & Entertainment

René Zanderink

'Het wit-paarse goud'

Deze avond worden de asperges op het bord gecombineerd met asperges in de schilderkunst. Diverse 'geschilderde heerlijkheden' komen aan bod. René Zanderink, bioloog en culinair journalist, geeft, tussen de gangen door, een presentatie over geschilderde etenswaren en stillevens. In het Rijksmuseum heeft hij, nog voor de coronatijd, speciale rondleidingen gegeven langs allerlei lekkers in de schilderkunst.

René Zanderink is al sinds 2002 bewaker van het Nederlands culinair erfgoed. Eerst als dierenexpert en later als groente- en granenspecialist van de Nationale Ark van de Smaak-commissie. Tevens organiseert hij culinaire reizen en hij heeft een groot aantal bijzondere kookboeken gepubliceerd op het gebied van lekker eten, Slow Food en verantwoord koken.
Op de foto een werk van Adriaen Coorte, één van de beroemdste stilleven schilders uit de 17e eeuw. Hij had duidelijk iets met asperges. Daarvan schilderde hij wel zeven varianten. Bij het aspergediner zullen we niet zeven, maar wel verschillend gekleurde asperges op ons bord vinden.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: http://dutch-cuisine.nl/ambassadeur/zanderink-rene/

← vorig evenement volgend evenement →