Dinsdag 28 juni 2022

Culinair & Entertainment

Noël Vanwittenbergh

Thema rosé: van frivool tot krachtig!

Rosé is wijn die gemaakt wordt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Er bestaan verschillende technieken om rosé wijn te maken: 'pressurage direct' waarbij zonder voorafgaande maceratie de persing plaatsvindt, de 'méthode pelliculaire' waarbij na beperkte koude maceratie de most wordt geperst, of volgens de 'saignée methode' waarbij gedurende het proces van het maken van rode wijn een deel wordt afgetapt wanneer de wijn in de cuve zit.

De gebruikte techniek wordt bepaald door de wijnmaker, soms kan lokale regelgeving de keuze beperken. Of wordt rosé ook gemaakt door het mengen van witte en rode wijn? Maître sommelier Noël Vanwittenbergh zal tijdens dit diner het bereidingsproces voor u uit de doeken doen en een reis door talloze wijnstreken maken om tot de slotsom te komen dat rosé een wijn is met vele gezichten variërend van een lichte zomerwijn tot een krachtige gastronomische begeleider.

Meer informatie over dit evenement en over andere wijntafel activiteiten

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: Archief Koninklijke IGC

← vorig evenement volgend evenement →