Donderdag 12 januari 2023

Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing

prof. dr. Paul van Tongeren

Leven is een kunst en wat is geluk?

Op de vraag wat 'geluk' eigenlijk is geeft Aristoteles in de vierde eeuw vóór onze jaartelling een verrassend actueel antwoord, dat bovendien direct aanwijzingen geeft voor hoe het gerealiseerd kan worden. Prof. Van Tongeren, filosoof en Denker des Vaderlands, gaat verder op dit onderwerp in.

Een tijd geleden werd onder ongeveer alle filosofen ter wereld een rondvraag gedaan over de vraag welk boek uit de geschiedenis van de filosofie het belangrijkste boek is. Terwijl filosofen het over het algemeen over alles met elkaar oneens zijn, kwam zonder twijfel de Ethica van Aristoteles met stip bovenaan te staan. In het boek beantwoordt Aristoteles de vraag naar hoe je moet leven door te vertrekken vanuit een omschrijving van het doel van menselijk leven. Dat doel noemt hij eudaimonia, dat in het Nederlands vertaald wordt met 'geluk'. De manier waarop hij vervolgens uitlegt wat geluk is en hoe je het kunt verwerven is na 2.500 jaar nog even actueel en belangrijk als destijds.

Prof. Van Tongeren is emeritus hoogleraar aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij is in 2021 gekozen tot Denker des Vaderlands en is en veelgevraagd spreker. Hij is regelmatig met collega filosofen in gesprek in het dagblad Trouw over actuele vraagstukken. Zeer onlangs over de betekenis van het aanbieden van excuus en wat dat betekent voor de aanbieder en de ontvanger. Over geluk publiceerde hij 'Leven is een kunst', Klement Pelckmans.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →