Woensdag 25 april 2018

Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing

drs. Dick Salfischberger

Adolf Hitler: de banaliteit van het kwaad; het gezicht van het anti-moderne

Als Adolf Hitler na de Eerste Wereldoorlog terugkeert in München, is hij een volstrekt onbetekenende man. Dat verandert in de zomer van 1919 als hij een giftige ideologie creëert van nationalisme, antikapitalisme en antisemitisme.

Het nazisme, in de figuur van Hitler, keert zicht tegen het internationalisme van de communisten (Lenin) en tegen het burgerlijk kapitalisme, beide, zo Hitler, bedenksels van het jodendom en gericht tegen Duitsland. De motor achter deze vilein totalitaire ideologie is het ressentiment, gebonden aan de schreeuw om verlossing in een nieuwe Duitse volksgemeenschap. Die schreeuw is een poging de moderne, op het individu gerichte samenleving in het grauw van het totalitaire collectief te doden, een actueel thema, dat ook.

De crisis van de jaren dertig brengt Hitler aan de macht. En na de uitschakeling van de SA, in de Nacht der lange messen - zomer 1934 – als Hitler de volledige macht in handen heeft, wordt de oorlogsmachine op gang gebracht. Het resultaat: zestig miljoen doden.

Welke rol speelde het anti¬semitisme in de nazi-ideologie; is er een direct verband tussen de teksten van Hitler in zijn Mein Kampf of was de genocide een intrinsiek onderdeel van de te voeren wereldoorlog?

Ten slotte de intrigerende vraag: hebben de nazi's, heeft Hitler, ooit zicht gehad op de eindoverwinning? (Nee!)

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: Archief Koninklijke IGC

← vorig evenement volgend evenement →