Maandag 4 november 2024
Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing
Harpert Michielsen
Hoezo Spinoza?
"Het is belangrijk het menselijke handelen niet te bespotten, niet te betreuren, niet te veroordelen, maar te begrijpen."
Stand-up History over de grootste vrijdenker van Nederland verteld met diepgang en humor.
Spinoza is de grootse denker van Nederland. Hij was zijn tijd ver vooruit en pleitte al in de 17e eeuw voor vrijheid en democratie. Er zijn scholen, straten, prijzen, naar hem vernoemd. Hij staat in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Maar wat weten we eigenlijk van hem? Wie was die man nou echt, en wat bedoelde hij nou precies? Is zijn gedachtegoed nog bruikbaar? Juist nu? Kortom: Hoezo Spinoza?
In zijn werk De Ethica (een ondoordringbaar zelfhulpboek avant-la-lettre), beschrijft Spinoza met wetenschappelijke precisie het recept voor blijvend en duurzaam geluk. Wie wil dat niet? Maar hoe komen we bij dat geluk??
Harpert Michielsen is geen filosoof, maar als nieuwsgierige theatermaker duikt hij in het leven van Spinoza, in de geschiedenis van Amsterdam en probeert te achterhalen wat er nu nog zo belangrijk is aan Spinoza. Wat kunnen we nog met hem? Waarom is hij nog belangrijk? Hoezo moeten wij hem juist NU kennen?
Harpert Michielsen studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor studeerde hij 3 jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Direct na de opleiding speelde hij bij vaste gezelschappen als De Trust en Het Nationale Toneel. Hij speelde in producties van De Warme Winkel, Het Onafhankelijke Toneel, Het Huis van Bourgondië en De Toneelschuur.
Muziek is een belangrijke rol in zijn leven wat resulteerde in eigen producties voor De Parade, hoofdrollen o.a. in de musical 'Soldaat van Oranje'. Voor film en televisie speelde hij vele rollen: onder meer in tv-series 'De Erfenis, Land van Lubbers' en 'De Luizenmoeder'. Recent was hij te zien in 'Ik weet wie je bent', 'Dit Zijn Wij', 'Swanenburg' en 'De Joodse Raad'. Voor Theater 'Na de Dam' maakte hij samen met de Nationale Opera en Ballet de goed ontvangen voorstelling 'Boekman', over de markante wethouder die het denken over kunst in Nederland voor goed veranderde tegen de achtergrond van het vooroorlogse Amsterdam, de politiek, en het Joodse leven dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.