Dinsdag 15 februari 2022

Culinair & Entertainment

Noël Vanwittenbergh

De eigenschappen en het smaakprofiel van de merlotdruif

Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. Sommelier Noël Vanwittenbergh zal deze avond een wereldreis maken om het DNA van Merlot in al zijn gedaanten te kunnen herkennen.

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.

Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model maar ook als monocépage een prima wijn kan voortbrengen. Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het noordoosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië, Hongarije, Kroatië, Spanje en Zuid-Amerika.

Klik hier voor meer informatie over de Vanwittenbergh Wijn Tafel.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: Archief Koninklijke IGC

← vorig evenement volgend evenement →