Vrijdag 5 maart 2010

Klimaat, Natuur & Milieu

Marianne Duinkerken

Het Drentse Heideschaap

Het thema, "Het Drentse Heideschaap: culinair erfgoed" wordt toegelicht door Herderin Marianne Duinkerken De schaapskudde van het Ballooërveld is met 400 Drentse heideschapen de grootste kudde van Drenthe. De kudde van het Ballooërveld begraast een heel bijzonder natuurgebied, een hoogplateau, tussen Assen en Rolde, waar nog resten van pre-historische bewoning te vinden zijn, met grafheuvels uit de steen- en ijzertijd en middeleeuwse karrensporen. Vanwege de erkend bijzondere kwaliteit van het Drents heideschaap en het lamsvlees, is 'Herders van Balloo' aangesloten bij Slow Food Nederland en is het vlees van het Drents heideschaap in 2009 als vijfde culinair streekproduct aan de Ark van de Smaak toegevoegd.

De Ark van de Smaak (een afdeling van Slow Food Nederland) registreert en legt streekproducten vast opdat ze niet verloren gaan. Herderin Marianne Duinkerken geeft een presentatie over het ecologisch beheer van een schaapskudde en de hele cyclus van fok, beheer, gebruik en hergebruik van de producten. Zij heeft hierover een persoonlijk verhaal en illustreert dit aan de hand van een DVD van 10 min. dat een beeld geeft van hoe er met alle producten wordt omgegaan: het schaap voor natuurbeheer, vleesconsumptie, wolproductie tot kunstvoorwerpen. Zij neemt enige producten mee, vellen, kleden, wol en dergelijke. Chefkok Remco Hoffmeister met zijn team bereidt het Ballooër lam op gevarieerde wijze, aangevuld met bijpassende streekproducten, tot een culinaire belevenis, die voor de Slow Food Tafel Amsterdam Binnenstad op de IGC, lente inluidt. Ook bij de borrel worden lamsproducten geserveerd. Er is meer informatie over de kudde te vinden op : www.herdersvanballoo.nl

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: ©Marianne Duinkerken

← vorig evenement volgend evenement →