Maandag 19 november 2018

Klimaat, Natuur & Milieu

René Zanderink

Hoe zuunig is de Zeeuwse mossel? Hangmosselen versus bodemmosselen

Een kenner kan met het blote oog vertellen waar deze Zeeuwse mossel vandaan komt: Zeeland, Waddenzee, Denemarken, Frankrijk of Spanje. De Zeeuwse hangmossel is duurzamer, omdat er minder transportkilometers op de teller staan, de Zeeuwse hangmossel is dus zuuniger voor onze aarde. De Zeeuwse mossel; wees er zuunig op!

In Zuid-Frankrijk is de techniek al zo ver dat de investerende kweker thuis op een knopje kan drukken en de rij met hangmosselen gaat computergestuurd omlaag of omhoog, hij hoeft niet meer elke dag naar zijn mosselen toe. Hij kan op een afstand van honderden kilometers toekijken. Het voordeel van hangmosselen is dat deze mosselen in tegenstelling tot mosselen van de bodemcultuur niet lui zijn, de eigenaar is lui, de mossel niet.

Mosselen die naar boven het water gehaald worden, uit het water getild worden, worden niet langer blootgesteld aan de stroming en worden dus niet langer continu bevoorraad met voorbij stromende voedingsstoffen. Als ze naar beneden gelaten worden zijn ze hongerig en selectiever, maar nog belangrijker hun sluitspieren moeten werk doen, om de schelp weer te openen, want als ze boven water komen, sluiten ze hun schelp tegen uitdroging en aanvallers. Tweemaal gewerkt dus, terwijl de bodemmossel ongelimiteerd zijn schelp kan openen en de voedingsstoffen onbeperkt kan opnemen.
Bij de hangmosselen moet de sluitspier meer werk doen, en is deze malser en is de mossel actiever en krijgt deze meer spierweefsel en wordt deze dus dikker en dus lekkerder.
Een ander voordeel is dat deze mosselen lokaal geteeld worden en direct bij afhalen van de hangculturen gemerkt kunnen worden en van een officieel streekproductlabel voorzien kunnen worden.
De bodemmossel moet gedurende enkele dagen tot weken verwaterd te worden en soms bijgemest te worden, omdat hij tijdens het transport vanuit Spanje, Frankrijk of Denemarken in kwaliteit achteruitgaat en in het Zeeuwse water weer op krachten en op gewicht moet komen.
Na enkele weken heet deze Spaanse/Franse of Deense mossel echte Zeeuwse mossel, vergelijk dit met de Nederlandse biggen die op de vrachtwagen naar Italië gaan en na een verblijf van 3 maanden aldaar Italiaans varken mogen heten en als dusdanig de parmaham ingaan.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Foto's: http://dutch-cuisine.nl/ambassadeur/zanderink-rene/

← vorig evenement volgend evenement →