Maandag 11 september 2023

Film, Literatuur, Muziek & Theater

Guus Luijters - Marita Mathijsen

Amsterdam in bijna 80 boeken: de ideale opmaat naar Amsterdam 750 jaar

De Geschiedenis Tafel, de Literaire Tafel en de Amsterdam Tafel presenteren op 11 september 'Amsterdam in bijna 80 boeken'. De ideale opmaat naar Amsterdam 750 jaar! 27 oktober 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar en vanaf 27 oktober 2024 wordt dit een jaar lang gevierd en op vele manieren herdacht. Wat is er mooier dan 'Amsterdam in bijna 80 boeken' om in de stemmig te komen voor dit jubileum van onze stad?

Marita Mathijsen, Guus Luijters, René van Stipriaan, Geert Mak en Emile Brugman schreven aan de hand van bekende en minder bekende Nederlandse boeken een fascinerend portret van Amsterdam.

Guus Luijters en Marita Mathijsen zullen op 11 september dit boek in de IGC presenteren. Amsterdam, de stad van de bruine kroegen van Carmiggelt, van Betje Wolff en Aagje Deken, van Vondel, Multatuli en Mulisch. De stad waar Hanny Michaelis leefde, Lale Gül opgroeide en waar Remco Campert het vurrukkulluk had. Woutertje Pieterse, Ciske de Rat en Anton Wachter zijn legendarische romanfiguren tegen de achtergrond van Amsterdam, de stad waar zoveel boeken over verhalen.

Aan de hand van de leukste, de mooiste of de belangrijkste boeken wordt een beeld geschetst van Amsterdam. Met kennis van zaken wordt de lezer door de auteurs door de tijd geleid: van Vondel tot Murat Isik, van Nescio tot Renate Rubinstein. Van bekende klassiekers tot vergeten pareltjes, van de grachtengordel tot de Bijlmer en Amsterdam-Zuid: dit boek laat zien hoe de geschiedenis van Amsterdam beschreven wordt in de literatuur. Het levert een uiterst originele en toegankelijke benadering van de geschiedenis van de (boeken)hoofdstad van Nederland op. Het is een viering van de stad van de literatuur geworden maar vooral ook van het lezen zelf.

Guus Luijters is schrijver en columnist. Zijn meest bekende werk is het indrukwekkende 'In memoriam', waarin hij een monument opgericht heeft voor de tussen 1942 en 1945 gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen. Zijn meest recente boek is 'Hoe Tarzan de Tour de France won'.

Marita Mathijsen is Emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialiteit is de negentiende eeuw. Zij heeft veel gepubliceerd, o.a. 'De gemaskerde eeuw' en 'L: de lezer van de 19e eeuw'. Het meest bekend is de biografie Jacob van Lennep. 'Een bezielde schavuit'. Dit boek beleefde in korte tijd drie drukken.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →