Culinair & Entertainment
De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn tegenovergesteld aan de seizoenen in Nederland. Naar gelang de ligging van de wijngaarden wordt er meestal geoogst in de periode van februari tot mei. Nieuw-Zeeland heeft grotendeels een gematigd maritiem klimaat. Op de meeste plekken in het land valt er genoeg neerslag. Overdag is het warm en 's nachts koelt het redelijk af. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor fris zure druiven met veel fruit. Noorder- en Zuidereiland Het land heeft een tiental wijnbouwgebieden die over het Noorder- en Zuidereiland verspreid liggen. Ieder wijnbouwgebied kent variaties in klimaat en bodem, waardoor de druiven verschillende aroma's ontwikkelen en op verschillende momenten rijpen en geoogst worden. In het warmere en vochtigere noorden wordt Chardonnay bijvoorbeeld eind februari, begin maart geoogst. In Central Otago, het meest zuidelijke wijnbouwgebied voor Chardonnay, worden de druiven 6 á 7 weken later geoogst, in de 2e helft van april. Invloed uit Australië en oude wereld De Nieuw-Zeelandse wijnbouw is sterk beïnvloed door Australië. De Australische Wijnuniversiteit van Adelaide voorzag en voorziet in trainingen en goed opgeleid personeel voor veel Nieuw-Zeelandse wijnmakers. De laatste jaren zijn dergelijke wijninstituten ook steeds meer in opkomst in Nieuw-Zeeland zelf. Ook traditionele wijntechnieken uit Europa worden veel toegepast. Bovendien reisden veel Nieuw-Zeelandse wijnmakers af naar Europa om daar ervaring op te doen. Druivenrassen Met een totale aanplant van 34% is de Sauvignon Blanc het meest verbouwde druivenras van Nieuw-Zeeland, gevolgd door de Chardonnay (18%) en de blauwe Pinot Noir (18%). De Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland zijn wereldwijd beroemd om hun kwaliteit. Pinot Noir-druiven worden veel verwerkt in mousserende wijnen. De riesling wordt ook steeds populairder. Verder staat er onder andere Sémillon, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah aangeplant Nieuw-Zeeland. Sinds 1990 is Marlborough de grootste wijnregio van Nieuw-Zeeland met 71 % van het totale beplante oppervlak. Marlborough ligt op het noordelijkste puntje van het Zuidereiland.Beste Sauvignon Blancs ter wereldDe eerste druivenstokken in het gebied werden in 1973 aangeplant door het bekende wijnhuis Montana. De wijnen van Montana boekten zo enorm veel succes, dat al snel veel andere wijnhuizen volgden. Het wijnbouwgebied van Marlborough beslaat tegenwoordig meer dan 30.000 hectare. De regio produceert maar liefst 79% van alle Nieuw-Zeelandse witte druiven. De Sauvignon Blancs uit Marlborough behoren tot de beste van de wereld.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.
Foto's: Archief Koninklijke IGC