Dinsdag 14 maart 2023

Wonen, Ruimte & Mobiliteit

Cees van Boven

Ouderenhuisvesting, de sleutel in de wooncrisis?

Nederland vergrijst de komende jaren in een rap tempo, de leeftijdsopbouw van de bevolking verandert en het aantal ouderen stijgt. Ook in de Metropoolregio Amsterdam. Wat betekent deze vergrijzing voor de regio Amsterdam? Waar willen deze ouderen wonen? En welke kansen biedt dit? Is ouderenhuisvesting een van de sleutels om uit de wooncrisis komen? Cees van Boven, bestuurder van Woonzorg Nederland (www.woonzorg.nl), de grootste huisvester specifiek voor ouderen van Nederland, neemt u mee in de wereld van de ouderenhuisvesting.

De woningnood in de regio Amsterdam is onverminderd hoog. Een van de oplossingsrichtingen lijkt de doorstroming van ouderen. Een deel van de ouderen die nu in een zelfstandige woning woont, wil ook best verhuizen naar een passende woonvorm met meer comfort, vaak in de eigen buurt, met buurtgenoten en met zorg als dat nodig is. Het liefst tegen een faire prijs en zonder veel gedoe. Helaas komen deze wensen niet altijd samen. Vooral de combinatie van geschikte woning én vertrouwde, bekende sociale context is lastig te realiseren. Het gevolg is dat veel ouderen blijven wonen in hun (vaak veel te grote) woning tot het echt niet meer gaat. Hoe kan dit anders? Hoe kunnen overheden, gemeenten, eigenaren en woningcorporaties er met elkaar voor zorgen dat er een passend woonaanbod komt, dat leidt tot doorstroming op de woningmarkt?

Het kabinet geeft in het programma Wonen en Zorg voor Ouderen van ministers De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Helder (Langdurige Zorg en Sport) aan dat van de 900.000 te bouwen woningen ongeveer een derde geschikt zou moeten zijn voor ouderen. Het bouwprogramma voor ouderen omhelst realisatie van 80.000 geclusterde woonvormen, 170.000 zogenaamde nultredenwoningen en 40.000 geclusterde verpleegzorgplekken voor bijvoorbeeld mensen met dementie. De ministers willen deze wensenlijst realiseren door knelpunten bij de bouw weg te nemen en de landelijke regie op de ouderenhuisvesting te versterken. Ook de wethouder van Amsterdam, Zita Pels, kondigde vorige week aan dat Amsterdam vooral ouderen, armen en de middenklasse wil helpen op de Amsterdamse woningmarkt. Haar aanpak gaat onder meer uit van behoud van sociale huurwoningen en realisatie van duizenden extra woningen. Gaan deze maatregelen helpen? En wat is nodig om de doorstroming te laten slagen de in de Metropool Amsterdam?

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →