Maandag 5 februari 2024

Klimaat, Natuur & Milieu

Frank Geerdink

Missen we de boot? (bij het circulair recyclen van zeeschepen)

Ook de zeescheepvaart verduurzaamt. Per ton vervoerd gewicht is de zeevaart nog een relatief schone modaliteit, maar ook deze sector maakt stappen in absolute zin bij de reductie van CO2. Maar wat gebeurt er met schepen aan het einde van hun levensduur? Nog steeds belandt een aanzienlijk deel van de schepen op de stranden van Zuid-Oost Azië om daar te worden gesloopt onder voor mens en milieu slechte omstandigheden.
Biedt een totaal vernieuwend recycling proces voor zeeschepen het juiste alternatief, zodat de 'cradle to grave cirkel' verantwoord wordt gesloten?

Van uitstoot via de schoorstenen van schepen bij het verbranden van brandstof in de motoren tot het roekeloos slopen van schepen op stranden in Azië: de scheepvaart moet, kan en zal beter gaan presteren. Er wordt meer dan 80% van alle goederen die wij gebruiken door schepen vervoerd. Dat zal niet stoppen. Het is dus (nood-)zaak de internationale scheepvaart te laten verduurzamen.

Om te verduurzamen zullen we moeten kijken naar innovatieve manieren voor de bouw, het gebruik en het ontmantelen van schepen. Vanavond is de beurt aan de heer Frank Geerdink om te vertellen hoe schepen kunnen worden ontmanteld, waarbij ook recht wordt gedaan aan goede arbeidsomstandigheden en zorg voor het milieu en het klimaat. En hoe dit niet in Afrika of Azië onder slechte omstandigheden hoeft te gebeuren, maar hoe dat ook in Europa zal kunnen worden gedaan. Met terugwinning van materiaal. Met opwekking van energie. Met zorg voor mens en omgeving.

Frank Geerdink is oprichter en directeur van Circulair Maritime Technologies (CMT), een bedrijf dat zich helemaal richt op het 100% recyclen van schepen. Eenmaal volledig operationeel zal deze circulaire technologie leiden tot een structurele bijdrage aan een betere wereld en een beter leefmilieu. Zijn visie op het gebruik van bestaande technieken in nieuwe toepassingen kan de ogen van velen openen om te werken aan het circulair ontmantelen van schepen. Als we hiermee niet op een andere manier zullen omgaan dan we nu doen, lopen we de kans de boot toch te missen.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →