Woensdag 10 mei 2023

Film, Literatuur, Muziek & Theater

Lieke van Deinsen - Bertram Mourits

Iconische schrijvers. Geschiedenis van het Nederlandse auteursportret.

Lieke van Deinsen en Bertram Mourits, twee van de redacteuren van 'Iconische schrijvers', presenteren dit fascinerende boek, waarin de kracht van beeldtaal, hier de schrijversportretkunst, het onderwerp is. Auteursportretten zijn een belangrijke marketingstrategie in de strijd om bekendheid bij het lezerspubliek te krijgen en succesvol te worden. Dat geldt voor de vroegst bekende schrijvers na de anonieme middeleeuwse schrijvers die ter meerdere glorie van God schreven, maar ook voor de huidige generatie schrijvers.

Lieke van Deinsen is onderzoeksprofessor Nederlandse Letterkunde aan de KU Leuven. Zij is o.a. geïnteresseerd in de visuele verbeelding van auteurschap, waar zij als Rijksmuseum fellow ook onderzoek naar verrichtte. Bertram Mourits is hoofd Collecties van het Literatuurmuseum in Den Haag maar hij schrijft ook over popmuziek voor NRC en Heaven en maakte met Pieter Steinz de boekenreeks Luisteren & Cetera.

In 'Iconische schrijvers' volgen wij de geschiedenis van het Nederlandse auteursportret aan de hand van de portretten van een selectie schrijvers, van Brederode tot Jan Cremer, van Anna Bijns tot Charlotte Mutsaers.

Niet alleen naoorlogse schrijvers als Jan Cremer of Harry Mulisch werkten aan hun imago als 'onverbiddelijke bestseller' auteur of goddelijk genie, schrijvers als Bredero, Vondel, Beets, Mina Kruseman, Bilderdijk, Betje Wolff en Aagje Deken deden niet onder voor hun latere collega's. In de negentiende eeuw was het een rage om auteursportretten te verzamelen.

"Het auteursportret is een marketinginstrument geworden. Portretten van gevierde schrijvers kregen een prominente rol in bibliotheken en studeerkamers."  'Iconische schrijvers' leest als een boeiende alternatieve literatuurgeschiedenis, waarbij het beeldmateriaal van de post mortem-foto van Beets tot de zuurstokpiemel in Wolkers zelfportret op Rottumerplaat de kracht van de beeldtaal onderstreept. Ook al kunnen we ons nu via televisie en sociale media een beeld vormen van bekende schrijvers, afbeeldingen van schrijvers maken vaak deel uit van een publicitair plan en spelen nog steeds een grote rol in dit plan.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →