Dinsdag 19 november 2024
Technologie & Innovatie
Jorn Dallinga - Anneke van Abbema
Digitale innovatie van essentieel belang voor natuurbehoud
Hoe kan digitale innovatie bijdragen aan natuurbescherming? Die vraag staat centraal bij deze lezing van WWF-NL.
Jorn Dallinga en Anneke van Abbema vertellen, namens WWF, over hoe innovatie bijdraagt aan de bedrijfsvoering en natuurbehoud en staan stil bij een spraakmakende casus. De casus toont aan dat digitale innovatie essentieel is voor natuurbescherming, het biedt geavanceerde tools om ecosystemen te monitoren, bedreigingen vroegtijdig te detecteren en natuurbehoud efficiënter te beheren. Technologieën zoals satellietbeelden, drones en voorspellende analyses maken het mogelijk om gerichter en proactiever in te grijpen tegen milieuvervuiling en illegale activiteiten.
Innovatie & nature conservation gaan hand in hand. Sterker nog, om goed natuurbehoud uit te voeren, is innovatie essentieel. Dat geldt zowel voor de reguliere operationele ways of working (finance, HR etc) als dat het geldt voor de WWF projecten in de landschappen waar zij werken.
Één van de aandachtsgebieden is het behouden en versterken van regenwouden. Ontbossing is een groot milieuprobleem, dat voornamelijk wordt veroorzaakt door landbouw, houtkap en infrastructuuruitbreiding, wat wereldwijd leidt tot het verlies van bossen. Dit resulteert in biodiversiteitsverlies en draagt aanzienlijk bij aan klimaatverandering door opgeslagen kooldioxide in de atmosfeer vrij te laten, wat de opwarming van de aarde verergert. Veel regio's worstelen met het vinden van een balans tussen economische ontwikkeling en bosbehoud, waarbij vaak de voorkeur wordt gegeven aan kortetermijnwinst boven duurzame praktijken. Inspanningen om ontbossing tegen te gaan, worden geconfronteerd met uitdagingen zoals illegale houtkap, onvoldoende handhaving van milieuwetten en de noodzaak van alternatieve middelen van bestaan voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van bosbronnen.
Voorspellende analyse kan een cruciale rol spelen bij het voorkomen van illegale ontbossing door gebruik te maken van datagestuurde inzichten om te anticiperen waar en wanneer illegale activiteiten waarschijnlijk zullen plaatsvinden. Forest Foresight is een ontbossingsvoorspellingsoplossing die gebruikmaakt van datawetenschap, machine learning en satellietbeelden om te voorspellen waar ontbossing waarschijnlijk zal plaatsvinden. De tool is ontworpen om overheden, NGO's en natuurbeschermers te helpen hun inspanningen effectiever te richten op het beschermen van bossen. Door gebieden te voorspellen die risico lopen op ontbossing, maakt Forest Foresight proactieve interventie mogelijk om bosverlies te voorkomen in plaats van te reageren nadat de schade is aangericht.
Jorn Dallinga (36) is Digital Innovation Lead en Forest Foresight-programmamanager die al bijna 8 jaar werkt voor WWF-Nederland. De afgelopen 4 jaar heeft hij gewerkt aan datagedreven natuurbescherming en innovatieprojecten binnen WWF en daarbij het programma 'Forest Foresight' geleid, waarbij ontbossing wordt voorspeld om illegale ontbossing aan te pakken. Binnen WWF richt Jorn zich op het verkennen van digitale disruptie-oplossingen voor complexe natuurbeschermingsuitdagingen samen met technische partners.
Anneke van Abbema (36) is Head of IT & Information Management bij WWF-NL. Ze heeft binnen WWF het change management rondom IT en data ingericht en is momenteel betrokken bij de internationale WWF migratie naar één digitale samenwerking. Haar kennis en expertise liggen op de snijpunt van leidinggeven, organisatie-inrichting en informatiemanagement. Voordat ze in 2023 bij WWF begon, was ze afdelingsmanager Projecten & Implementatie bij de Informatie afdeling bij ProRail, daarvoor teammanager BedrijfsInformatie Incasso bij de Belastingdienst.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.