Woensdag 25 januari 2023
Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing
Anne-Lot Hoek
De Strijd om Bali
Boekpresentatie
Als het gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, dan ligt de aandacht meestal op Java. En dat is vreemd, want in Oost-Indonesië moest in 1946 een nieuwe staat herrijzen, een staat die een belangrijke steunpilaar zou worden van het Nederlandse dekolonisatiebeleid. Anne-Lot Hoek brengt een gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.
Het eiland Bali, als onderdeel van die federale staat, stond ook in die tijd al bekend als paradijselijk en loyaal aan Nederland. Maar dat bleek een grote misvatting: een ongekende guerrillastrijd ontvlamde onder aanvoering van een Balinese vorstenzoon tegen de troepen van het KNIL, ex-krijgsgevangenen die net van de Birma Spoorweg kwamen. Rai wist een volksleger te organiseren en een bloedstollende klopjacht ontvouwde zich. In deze lezing krijgt u een indruk van deze strijd die zich op Bali voltrok.
De onafhankelijkheid van Indonesië is onomkeerbaar, de Republiek Indonesië is een feit. In 1946 bezet Nederland Bali en daar wordt de deelstaat Oost-Indonesië opgericht. Deze staat moet een toonbeeld worden van democratie, maar het gezag dwingt de loyaliteit van de bevolking meteen al meedogenloos af.
De strijd om Bali is een geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.
Aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de haarvaten van het koloniale systeem.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.