Maandag 28 september 2020

Diplomatie, Openbaar bestuur & Politiek

Joris Teer

Actuele EU-China Betrekkingen: COVID-19, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en daar voorbij

Het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie moest Europa's economische betrekkingen met China in balans brengen. Daarnaast spelen in toenemende mate politieke grieven een rol. In maart 2019 noemde de EU China een 'systeemrivaal'. Op 1 september 2020 drong de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas er publiekelijk bij zijn Chinese collega Wang Yi op aan om de Hongkong veiligheidswet in te trekken, internationale waarnemers in Xinjiang toe te laten en dreigementen richting andere EU-lidstaten te staken.

Een door Duitsland geïnitieerde top in Leipzig om de geschillen tussen de EU en China te beslechten werd afgezegd. Daarvoor in de plaats staat een online vergadering gepland tussen het Chinese leiderschap en Europese leiders op 14 september. De uitkomsten van deze ontmoeting – die wij kennen wanneer dit evenement in de KIGC plaatsvindt – zullen ons veel vertellen over de toekomst van EU-China betrekkingen. Tenslotte zijn de Amerikaanse Presidentsverkiezingen in november van groot belang. Gaat Kanselier Merkel de confrontatie opzoeken met China? En wat betekent dit voor Nederland?

In 2019 begon Joris Teer 'Teer Strategy', een adviesbureau voor (geo)politieke risicoanalyse en strategieontwikkeling door middel van scenarioplanning. Joris' onderzoek naar China's buitenlandbeleid richt zich voornamelijk op Europa-China betrekkingen, China's verhoudingen met het Midden-Oosten en China's publieksdiplomatie. Joris spreekt regelmatig over internationale onderwerpen o.a. op de radio (bijv. BNR Nieuwsradio). Hij publiceerde in vier Nederlandse kranten en in Engelstalige publicaties (bijv. Clingendael Spectator). Recent voltooide hij The Ambassador Series, een interviewserie met de voormalige Nederlandse ambassadeurs in India, de Verenigde Staten, Rusland en China over de toekomst van Nederland in geopolitiek onzekere tijden. Hij behaalde een dubbele MSc. in International Affairs aan de Universiteit van Peking en de London School of Economics.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →