Details

Donderdag 28 februari 1957

Diplomatie, Openbaar bestuur & Politiek

W.L. de Vries

Tafelrede

De heer De Vries was in de jaren 50 Directeur-Generaal van Scheepvaart bij het Ministerie voor Verkeer en Waterstaat. Een belangrijk onderwerp in zijn periode bij het ministerie vormde de voortdurende conflicten tussen particuliere schippers met een eigen boot en de rederijen.

"Kenmerkend en belangrijk verschil tussen rederijen en particulieren hierin gelegen, dat particulieren zich in hun commerciële overwegingen door pure vervoerdersbelangen laten leiden, en dat rederijen zich in him commerciële overwe- gingen niet altijd door pure vervoerdersbelangen laten leiden, maar ook, soms hoofdzakelijk, door belangen, die zijn, dan wel het con- cern waartoe zij behoren, hebben op het gebied van handel of industrie of op het gebied van expeditie, overslag, zeevervoer etc.

Naast grote verscheidenheid in de bedrijfsstructuur van Rijn- vaartondernemingen is voor de marktpositie van de Rijnvaart ook van betekenis de rol, die de nationaliteit speelt. De nationaliteit speelt in de Rijnvaart een rol, omdat bepaalde transporten op grond van wettelijke bepalingen dan wel feitelijk voor de nationale vlag gereserveerd zijn.‍

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Tekst: Tijdschrift Verkeer ©http://www.vervoerswetenschap.nl/attachments/archief/1962/TVW_1962_4.pdf
Foto's: W.L. de Vries ©https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=w.l.+de+vries+directeur-generaal+van+scheepvaart&coll=ddd&page=4&sortfield=date&identifier=ddd:011140275:mpeg21:a0166&resultsidentifier=ddd:011140275:mpeg21:a0166

← vorig evenement volgend evenement →