Maandag 11 december 2023

Film, Literatuur, Muziek & Theater

Peter Faber

Filmmatinee: Max Havelaar

Fons Rademakers regisseerde in 1976 de film Max Havelaar, gebaseerd op het boek van Multatuli, 'Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij'. Met Peter Faber, Rutger Hauer, Sacha Bulthuis, Joop Admiraal, Krijn ter Braak: een Nederlandse sterrencast. Jan de Bont verzorgde het camerawerk en Gerard Soeteman het scenario. Het was een Nederlands-Indonesische coproductie. Een film die je meevoert naar het Nederlands Indië van de tweede helft van de negentiende eeuw!

Multatuli (Eduard Douwes Dekker) schreef in 1859 met zijn Max Havelaar niet alleen een literair
meesterwerk maar ook een aanklacht tegen het systeem waarvan de inlandse bevolking het slachtoffer was. Wie kent niet het verhaal van Saidjah en Adinda, slachtoffers van het systeem en symbool van alle slachtoffers.
Multatuli's doel was om gelezen te worden, om zijn aanklacht bekend te maken. Dit is hem niet in dank afgenomen.
Het scenario van de film loopt niet gelijk op met het boek, maar alle bekende figuren zoals Droogstoppel, Dominee Wawelaar, Sjaalman, de regenten, komen ruim aan bod in de film in het scenario van Gerard Soeteman.
De idealistische Havelaar kan het niet bolwerken in het corrupte systeem en vertrekt uiteindelijk berooid en gedesillusioneerd naar Nederland.

Peter Faber zet een prachtige, geloofwaardige Max Havelaar neer in deze film. De hele omgeving waarin hij leeft en werkt wordt prachtig vorm gegeven. Naast het verhaal is er ook veel te genieten van de prachtige landschappen van de eilanden in de Gordel van Smaragd. Faber zal naast het geven van een inleiding over de film ook vertellen over de totstandkoming ervan, waarbij de cast veel problemen ondervond. Peter Faber, acteur, heeft vele rollen gespeeld en lang gewerkt in het Werktheater.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

← vorig evenement volgend evenement →