Woensdag 18 december 2019

Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing

Annet Mooij

De eeuw van Gisèle, mythe en werkelijkheid van een kunstenares.

Gisèle van Waterschoot van der Gracht (1912 - 2013), dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse patriciër, woonde als kind op katholieke kostscholen en in een kasteel met 70 kamers. Deze jeugd vormde de springplank voor een veelzijdige kunstenaarsloopbaan vol bijzondere liefdes. Ze trouwde met de Amsterdamse oud-burgemeester Arnold d 'Ailly en verbond haar lot aan de mysterieuze Duitse dichter Wolfgang Frommel en zijn jonge vrienden, die zij onderdak verleende tijdens de bezetting. Na de oorlog ontstond hieruit het Castrum Peregrini, een met geheimzinnigheid omgeven uitgevershuis in Amsterdam.

Gisèle presenteerde haar leven als een sprookje. Maar hoe zag de werkelijkheid achter die façade eruit? En hoe hield zij stand in de vrouwonvriendelijke gemeenschap die Castrum Peregrini destijds was. Annet Mooij reconstrueert haar veelbewogen en fascinerende leven.

Annet Mooij zal in kerstsferen vertellen over dit fascinerende boek dat lovende kritieken kreeg in de landelijke pers en niet voor niets recent werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2019. Na afloop signeert zij haar boek, zodat dit tijdig onder de kerstboom een plek kan krijgen.

De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Tekst: Archief Koninklijke IGC
Foto's: ©Annet Mooij

← vorig evenement volgend evenement →