Maandag 25 november 2019

Journalistiek & Media

Oscar Garschagen

De Chinese droom, het land met de januskop

China is 'roodheet', zoals de Chinezen zeggen. De eeuw van China is begonnen, de Volksrepubliek die op 1 oktober 2019 zijn 70-ste verjaardag vierde, schuift onmiskenbaar op naar het centrum van de wereld. Dat boezemt sommigen in Europa steeds meer angst in, we zouden zelfs een vazalstaat van China worden, we zouden worden overgenomen door China. Over de zin en onzin van alle spookverhalen, de talrijke misverstanden, maar ook over de actuele problemen -Hongkong, economische neergang, de handelsproblemen- gaat het verhaal.

Over de Chinese ambities met de nieuwe zijderoutes, de hoogtechologische vernieuwing heeft journalist Oscar Garschagen het zeer actuele boek De Chinese Droom geschreven en hij beantwoordt de vraag of we werkelijk zo bang voor China dat hij een land met een Januskop noemt, moeten zijn.

Tien jaar lang maakte hij als correspondent van NRC in Shanghai van dichtbij de opmars van China mee, hij was getuige van de komst van partijleider Xi Jinping op het wereldtoneel. Hij legt uit waarom deze rode prins van China een welvarend, machtig en gerespecteerde supermacht wil maken. In De Chinese droom beschrijft ook hoe de bijna honderdjarige communistische partij zich voortdurend vernieuwt en brede steun behoudt, zonder democratische hervormingen - de nachtmerries van de armen, de repressie van christenen, minderheden en de media ten spijt.


De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.

Tekst: Archief Koninklijke IGC
Foto's: https://www.singeluitgeverijen.nl/auteur/oscar-garschagen/

← vorig evenement volgend evenement →