Dinsdag 29 oktober 2024
Architectuur, Beeldende kunst & Cultuur
Sylvia Willink
Carel Willink, de bange jaren dertig
Het bekendste deel van het oeuvre van de beroemde 'imaginair-realistische' schilder Carel Willink (1900-1983) wordt wel gerekend tot 'de bange jaren 30'. Een verontrustende tijd, die de schilder aanvoelde en tot uiting bracht in zijn werk. Sylvia Willink, weduwe van de grote kunstenaar en lid van onze sociëteit, laat op de avond exclusief aan onze leden deze periode zien - van 1930 tot 1940.
In 1938 schilderde Willink zijn beroemd geworden 'Simeon, de Pilaarheilige', dat hij in 1939 voltooide. Deze Simeon leefde rond 430 na Christus. De bedoeling van stylieten was om op een zuil dichter bij de hemel en bij God te komen met smeekbeden om onheil af te wenden. Een iconisch werk van Carel Willink, die daarin ook het nutteloze streven laat zien van de nietige mens in tijden van wereldwijde crises. In de jaren tot 1940 maakte hij zijn aansprekendste werken. Toen ontstonden de onheilspellende landschappen met onweersluchten en figuren 'zonder psychologie', zoals een criticus een keer opmerkte.
De baanbrekende tentoonstelling 'De bange jaren dertig' in het museum van Arnhem in 1960 vestigde Willinks naam als profeet. In 2008 was er een expositie in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn, getiteld Cassandra – van schilders die, bewust of onbewust, naderend onheil in hun kunst toonden. De enige Nederlandse schilder daarbij was Carel Willink. Carel Willinks technisch perfecte, elegante en soms raadselachtige oeuvre komt tot leven in bijzondere documentaires, samengesteld en geregisseerd door Sylvia Willink met uniek materiaal uit haar enorme archief.
Meer informatie
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.
Foto's: Archief Koninklijke IGC