Zaterdag 30 mei 2020
Geschiedenis, Filosofie & Levensbeschouwing
Hans van der Heijden
Overhandiging Staatsieportret
Tijdens het eerste diner dat plaatsvond na de heropening van de Club, werd het bestuur verrast door een koninklijk geschenk van IGC-lid Hans van der Heijden.
Geachte Directeur, Voorzitter, leden van het bestuur, dames en heren,
De afgelopen periode heeft in het teken gestaan van doorgeven of beter gezegd het NIET doorgeven, waarbij “op kot blijven” de nieuwe norm werd. Hoe heerlijk is het dat die regel nu is versoepeld en wij elkander hier weer kunnen treffen. Ik voel me vereerd dat Richard Francke mij heeft gevraagd U hier toe te spreken tijdens deze eerste ontmoeting. Doorgeven kan ook iets positiefs zijn, en daarom sta ik hier.
Door mijn lidmaatschap sinds 2012 en mijn liefde voor geschiedenis ontdek ik steeds meer familiefeiten die mijn verbondenheid met de Club meer en meer bevestigen. Mijn egotrip begint in 1817 wanneer twee jongedames van der Hucht (mijn moeders familie, blauwe boekje no.61) op dezelfde dag trouwen met twee jongeheren Kerkhoven. In 1844 en 1845 verlaten 45 familieleden met twee eigen schepen Nederland om zich te gaan vestigen op Java om daar als pioniers theeplantages op te zetten, wat hun uiteindelijk de titel “Heeren van de Thee” zal opleveren. Dit zou later, in 1983, resulteren in de oprichting van de Stichting Indisch Thee en Familiearchief van der Hucht. Een bron voor vele publicaties en in 2018 overgedragen aan het Nationaal Archief.
De op Java in 1881 geboren Eduard Sylvester Kerkhoven zou later een van de oprichters en lid van de Bouwcommissie van de Industrieele Club zijn. Zijn kantoor zat in de nabij gelegen Raadhuisstraat no. 31. Hij overleed in 1964.Toen ik in 1963 het levenslicht zag hadden mijn ouders twee zaken in diezelfde Raadhuisstraat op no. 23 en no. 29 waar we ook woonden. Direct naast het voormalig kantoor van de heer Kerkhoven ! Nooit geweten ! Hij schreef op 3 november 1946 aan het bestuur van de Industrieele Club : “Als oudbestuurslid zou ik U daarom vragen ; Mijne Heeren, behoud en verbeter de niet commercieele pheer van de Club, het cachet, hang bijvoorbeeld mooie schilderijen op.”
Bij de fusie met de Groote Club in 1975 komen naast die mooie schilderijen ook twee “van Speyk oorkondes.” Een daarvan was ooit geschonken door de heer J. Bosscha, ook familie. Op 20 december 1993 wordt op initiatief van de heer Ernst Roosegaarde Bisschop de Stichting Vrienden van de Industrieele Groote Club, de huidige Stichting Erfgoed van de Koninklijke Industrieele Groote Club opgericht, wederom familie ! Tot zover de Club.
Koningsgezindheid zit het meest aan mijn vaders kant van de familie.
Toen Troelstra in november 1918 de Republiek uitriep begaf Koningin Wilhelmina met Emma en de jonge Juliana, zonder toestemming van de regering, terstond naar een overvol Malieveld. Het leger was hun voorgegaan. Eenmaal daar aangekomen koppelden enige soldaten de paarden af en trokken zelf het open rijtuig het Malieveld rond, tot grote vreugde van de menigte. De monarchie was gered ! Een van die soldaten was mijn vaders vader, die dit verhaal later altijd met veel trots vertelde. Toen Koningin Wilhelmina eens Vlaardingen bezocht, hield haar rijtuig stil voor mijn grootouderlijk huis ; Ze had nog nooit zo’n uitbundig versierd huis gezien ! (Ik ben milder..!) Nu, na alle fantastische en succesvolle restauraties en renovaties aan het gebouw Industria en het Club interieur, vond ik het Koninklijke, in vergelijking met onze zusterclubs ietwat vergeten. Het gedateerde staatsieportret uit 2013 zat in een zwaar beschadigde lijst en onze Koninklijke oorkonde in een niets zeggende wissellijst.
Welnu, in navolging van mijn familie, door mijn vader en moeder’s erfenis en onder de vakkundige leiding van de heer Carel Lischer is de staatsielijst gerestaureerd en weer voorzien van 23 karaat goud en nu met het staatsieportret uit 2018 van de beroemde fotograaf en goede vriend Erwin Olaf. De Koninklijke oorkonde kreeg een eveneens gerestaureerde 23 karaat gouden lijst uit 1880, die toen speciaal was gemaakt voor een portret van Koningin Emma. Beide werken zijn omlijst door een op maat gemaakt, zuurvrij en met 18 karaat goud versierd dubbel passe partout en voorzien van museumglas. Hopelijk zal mijn schenking bijdragen, in de traditie van de familie en zoals gevraagd ; “Het cachet te behouden en te verbeteren.
Hans Marcel van der Heijden van der Hucht.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.
Tekst: Archief Koninklijke IGC
Foto's: v.d. Heijden ©2020 Archief Koninklijke IGC