Dinsdag 12 november 2024
Architectuur, Beeldende kunst & Cultuur
Selby van Holthe - Arne Lijbers - Boris Zeisser
Schoonheid in de gebouwde omgeving
We kennen allemaal wel de ervaring dat, als we naar iets moois kijken of luisteren, we onszelf en onze problemen voor een moment vergeten. Dit kan op elk ogenblik gebeuren, bijvoorbeeld in een museum of als we buiten lopen. Dat het voor de meeste mensen belangrijk is om in een mooie omgeving te wonen, zal voor niemand als een verrassing komen. Niet voor niets heeft demissionair minister Hugo de Jonge het Nationale Programma voor Ruimtelijke Kwaliteit 'Mooi Nederland' genoemd. Ook buiten Nederland zien we aandacht voor een mooie leefomgeving. Een goed voorbeeld hiervan is de in 2018 opgestelde en door alle Europese ministers van cultuur ondertekende Verklaring van Davos, waarin opgeroepen wordt om onze omgevingskwaliteit te bevorderen. Aanvullend op deze verklaring is er een kwaliteitssysteem (Baukultur) ontwikkeld dat bestaat uit acht criteria, waarvan 'schoonheid' er één is. Schoonheid blijkt echter een lastig onderwerp te zijn om te bespreken of te onderzoeken.
Op welke wijze moeten wij gehoor geven aan de Verklaring van Davos en haar oproep om meer onderzoek te verrichten naar de rol van schoonheid in de ruimtelijke ordening? Welk vakgebied moet zich hier dan mee bezighouden? Een voor de hand liggend antwoord zou kunnen zijn: De architectuur! Natuurlijk zijn het de architecten die van oudsher bezig zijn met schoonheid. Niet alleen architectuur kent een lange traditie wat betreft reflectie op schoonheid, maar de filosofie ook. Genoeg reden dus om het begrip schoonheid in de ruimtelijke ordening aan een filosofische en ook architecturale analyse bloot te stellen.
Boris Zeisser studeerde architectuur aan de University of Illinois in Chicago en de Technische Universiteit in Delft. Na ervaring te hebben opgedaan bij Erick van Egeraat, richtte hij in 2001 het buro 24H-architecture op. In 2015 kreeg dit een vervolg in buro Natrufied-architecture. Boris richt zich al ruim 20 jaar vooral op natuur geïnspireerde ontwerpen, zowel qua vormgeving, materialisatie als energie in woningenbouw, scholenbouw als leisure in binnen en buitenland met een focus op houtbouw.
Arne Lijbers is architect bij Mecanoo en sinds 2022 partner. Hij studeerde aan de TU Delft. En voor een deel aan de universiteit in Berlijn. Arne is een gedreven architect en sterk in out-of-the-box denken. Arne is sterk in het vertalen van een programma van eisen in een aansprekend, innovatief concept, waarbij hij uitgaat van Mecanoo's ontwerpfilosofie People Place Purpose Poetry. Daarbij werkt hij vanaf het begin van een project op alle schaalniveaus - van mobiliteit en stedenbouw tot interieur.
Selby van Holthe studeerde psychologie in Boulder (VS) en filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg en directeur van een dermatologisch centrum geweest. Nu werkt ze bij woningcorporatie Talis in Nijmegen. Haar interesse richt zich vooral op de vraag welke rol schoonheid in de woningbouw en ruimtelijke orde moet spelen, iets wat ook het thema is van het proefschrift waar ze nu aan werkt. Daarbij laat ze vooral inspireren door het werk van de Duitse filosoof en dichter Friedrich Hölderlin en denkers zoals Plato, Vitruvius, Alberti, Kant en Heidegger.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.