Dinsdag 9 mei 2023
Klimaat, Natuur & Milieu
Lisette Klok
De klimaatbestendige Metropool
De klimaatverandering is een van de grote uitdagingen de komende decennia. Daarbij gaat het niet alleen over abstracte vergezichten voor 2030 of 2050: zero CO2-uitstoot, fossielvrij, elektrificering, maar zeker ook om klimaatbestendige ruimtelijke ontwikkeling in de Metropool Amsterdam met het oog op huidige en toekomstige weersextremen. Lisette Klok, onderzoeker en adviseur klimaatadaptatie bij Climate Adaption Services, vertelt wat de gevolgen zijn voor de inrichting van de stad.
Klimaatverandering ervaren we in de vorm van steeds vaker voorkomende excessieve regenbuien, overstromingen van rivieren en beken, langere droge periodes en daarbij horende hittestress waarbij temperaturen in de stad kunnen oplopen tot boven de 40 graden. Voortgaande verstedelijking met hoogbouw, verdichting, ondergrondse parkeergarages of verkeldering leidt tot grote druk op het grondwater. Met als gevolg diepe plassen op het wegdek, moerassige parken en natte kelders. Ook in het landelijk gebied worden de gevolgen steeds duidelijker: verdrogende weilanden en natuurgebieden in warme periodes en een overmaat aan regen in winter en voorjaar dat echter snel wordt weggepompt voor grazende koeien en zware landbouwmachines. Wat paradoxaal genoeg leidt tot verdere inklinking van de veengebieden en rottende palen in het omliggende bebouwd gebied door te laag grondwater. Ook de beschikbaarheid van voldoende, goed drinkwater voor een groeiende bevolking in de Metropoolregio hangt samen met een uitgekiend waterbeheer.
In het programma 'Ruimtelijke Adaptatie' van de rijksoverheid en in de plannen van Waterschappen en gemeenten worden veel maatregelen voorgesteld om hitte, droogte, wateroverschotten en -tekorten te lijf te gaan. Deze maatregelen hebben grote ruimtelijke implicaties. Denk aan (onder- en bovengrondse) waterbuffers, dubbele rioolstelsels en vergroening van straten, tuinen en daken om wateroverschotten en hittestress tegen te gaan. Meer ruimte voor groen heeft gevolgen voor de beschikbare ruimte voor auto's in het stedelijk gebied en vormt weer, samen met het terugdringen van de milieuoverlast, een impuls voor het mobiliteits- en energiebeleid, maar kan ook gunstig zijn voor de kwaliteit van de leefomgeving. Klimaatverandering in de Metropool Amsterdam vraagt derhalve een integrale benadering met hoe dan ook grote gevolgen voor burgers en gemeenten.
De samenstellers van het Historisch Sprekers Archief hebben grote zorgvuldigheid betracht bij het verzamelen en citeren van de gegevens die hoofdzakelijk afkomstig zijn uit de archieven van de Koninklijke Industrieele Groote Club en eerder via de website openbaar gemaakte data. Mocht U een aan- of opmerking hebben over de teksten en/of afbeeldingen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de redactie via clubinfo@igc.nl.